Θεατρική Δράση του Σχολείου σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο

Στις 11 και 12 Ιουνίου παρουσιάστηκε στο σχολείο μας η θεατρική δράση με τίτλο “Η βασιλοπούλα της Τελένδου”, εμπνευσμένη από τοπικό παραδοσιακό μύθο, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο. Η παρουσίαση της δράσης ήταν το τελευταίο στάδιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Το θέατρο στο νέο σχολείο” του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, στο οποίο συμμετείχαν αρχικά 20 σχολεία, αλλά τελικά κατάφεραν μόνο 3 να παρουσιάσουν διά ζώσης στους μαθητές των σχολείων ολοκληρωμένη τη δράση, ανάμεσα σε αυτά και το 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τέλη Οκτωβρίου 2019 και το σχολείο μας ήταν το μόνο που επιλέχθηκε να συμμετάσχει από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα). Προέβλεπε εβδομαδιαίες συναντήσεις θεατρικού παιχνιδιού των μαθητών με τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Δημήτριο Ρηγογιάννη, μαθηματικό, ενώ κάθε δεκαπέντε μέρες ενισχυόταν με την εμψυχώτρια του Εθνικού Θεάτρου κα Έλενα Μεγγρέλη.

th01th02

Στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν θεατρική παράσταση αλλά οι αντίξοες συνθήκες της παγκόσμιας πανδημίας επέτρεψαν μόνο την παρουσίαση της θεατρικής δράσης καθώς υπήρχε η έντονη επιθυμία των μαθητών να ολοκληρώσουν με κάθε δυνατό τρόπο την προσπάθειά τους. Έτσι, με θέληση και επιμονή η επικοινωνία συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω των ειδικών συνθηκών, κόντρα στις συνθήκες απομόνωσης, και μετά το άνοιγμά τους.

Φωτογραφίες από τις θεατρικές συναντήσεις :

th03th04th05

Οι μαθητές που συμμετείχαν τελικά ήταν οι: Γιαννικουρή Έλενα, Χατζηνικολάου Παρασκευή, Μηνιώτη Γεωργία, Τρεπσενίστι Αρμέλα, Τρικοίλης Άγγελος, Ρήγα Θεμελίνα, Πούλλος Βασίλης, Μπαντούι Ευδοκία, Στάλα Μαρία, Ρεΐση Αγγελική και Βαζανέλης Μιχάλης.

Η θεατρική δράση “Η βασιλοπούλα της Τελένδου” παρουσιάστηκε και στα 2 υποτμήματα του σχολείου μας ξεχωριστά στις προαναφερόμενες ημερομηνίες και τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας του Υπουργείου Παιδείας κλείνοντας με ευχάριστη διάθεση τη σχολική χρονιά.

Φωτογραφίες από την παράσταση :

th06th07

th08th09

Έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση στις αρχές Ιουλίου 2020 στο Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα, όπου όλοι οι καθηγητές που έφεραν την ευθύνη του πολιτιστικού προγράμματος στις σχολικές μονάδες τους, θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν στους υπευθύνους του Εθνικού Θεάτρου την εξελικτική πορεία της δράσης στα σχολεία τους, ανταλλάσοντας απόψεις και εμπειρίες. Στόχος της συνάντησης αυτής είναι η αξιολόγηση και η εκτίμηση τόσο της εξέλιξης όσο και των επιμέρους αποτελεσμάτων της δράσης ανά σχολείο, ώστε τα συμπεράσματα που θα προκύψουν να αποτελέσουν τη βάση βελτιωμένου σχεδιασμού ανάλογης πρωτοβουλίας για το νέο σχολικό έτος.

th10